Esa Erävalo Valoa erämaahan

Visio tulevasta arvo-osuusjärjestelmästä

Kiitos Matti Saariselle vastauksesta koskien harmaata taloutta. En halua lähteä juupas-eipäs-keskusteluun, mutta Saarisen pelko siitä, että hallintarekisterijärjestelmä edistäisi talousrikollisuutta ja salailua, on turha. Sekä suorilta että hallintarekisteröidyiltä tileiltä voidaan kysellä tehokkaasti omistajatietoja Suomessa.
Sen sijaan haluaisin siirtää katseen tulevaisuuteen, eli millainen yhteinen kehitysnäkymä tulevasta arvopaperikaupan järjestelmästä voisi löytyä. Kokonaan digitaaliseen kaupankäyntiin siirryttäessä tulee pyrkiä yhtenäisiin järjestelmiin koko EU:ssa.
Siirryimme juuri yhteiseen euromaksualueeseen, SEPA:an, jossa jokaiselle riittää yksi pankkitili IBAN-tilinumerolla ja siltä voi yhdenmukaisesti maksaa mille tahansa toiselle tilille lähes koko Euroopassa.
Vastaavasti tulisi luoda yhteinen arvopaperimaksualue, jota voitaisiin kutsua esimerkiksi nimellä SESA (Single Euro Securities Area). Kaupanteko- ja infrastruktuurialue olisi yhtä laaja kuin SEPA-alue, eli kaikki EU- ja ETA-maat ja muita maita lisäksi.
Jokaisella sijoittajalla olisi pankissa arvopaperikauppaa varten yksi tili, ja sillä IBAN-koodia vastaava arvo-osuustilinumero, ICAN. Nyt, kun kaikki arvopaperit tulevat täysin digitaalisiksi arvo-osuuksiksi, niille asetetaan jokaiselle oma tunnistekoodi. Arvopapereita tililtä toiselle siirrettäessä tulisi kullekin ostolle ja myynnille olla oma viitenumero tapahtumien tunnistamiseksi.
Arvopapereita liikkeelle laskija saa SESA-alueella laskea arvopaperinsa liikkeelle missä tahansa alueen arvopaperikeskuksessa syksyllä hyväksytyn EU:n arvopaperikeskusasetuksen mukaisesti. Sijoittajilla on samalla tavalla oikeus käyttää kaikkia alueen säilyttäjäpankkeja, joilla on oikeus tarjota palvelujaan EU-laajuisesti. Arvo-osuustilisiirrot siirtyisivät kauppojen myötä automaattisesti myyjän tililtä ostajan arvo-osuustilille. Arvo-osuussiirrot tapahtuisivat keskuspankkien uuden T2S arvo-osuuksien selvitysjärjestelmän kautta. Kauppojen selvitys olisi täysin reaaliaikaista.
Arvopaperikeskukset tietäisivät minkä pankin tileillä arvopaperit olisivat. Pankki puolestaan tietäisi kuka omistaa kuinka paljon millä tileillä. Omistustietoja kysyttäisiin tarvittaessa, mutta vähintään kerran vuodessa yhtiökokousta varten ja kerran verotusta varten. Mielestäni omistusten tulisi olla julkisia kaikissa EU-ETA-maissa samoilla periaatteilla ja yhtenäisillä kyselykäytännöillä.
Finanssivalvonta saisi entistä yhtenäisemmästä järjestelmästä kaikki tiedot arvopaperikaupoista, samoin verottaja. Poliisi puolestaan saisi tiedot, jos rikostutkinta sitä edellyttää tai esimerkiksi finanssivalvonta pyytää tutkintaa.
Jos tämä olisi yhteinen pyrkimyksemme, askeleena siihen suuntaan Suomen tulisi ensin siirtyä muiden EU-maiden kaltaiseen hallintarekisterijärjestelmään. Poikkeavat kansalliset käytännöt johtavat yhteisillä markkinoilla sekä tehottomuuteen että keplottelumahdollisuuksiin
Yhteisellä EU.n markkina-alueella tulee päästä yhtenäiseen järjestelmään. Niin kauan kuin on eroja arvopaperikaupan verotuksessa, esimerkiksi jossain maissa ei veroteta osinkoja, niin kauan näiden erojen avulla keplotellaan.
Pyrkimyksenä tulee myös olla, että kaikkien EU-ETA-alueen yritysten, myös pörssien ulkopuolisten yritysten, omistustiedot olisivat eri EU-maiden viranomaisten tiedossa digitaalisessa muodossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat