Esa Erävalo Valoa erämaahan

ICT-ministeri säästäisi miljardi euroa

 

 

Valtiovarainministeri Antti Rinne on selvittänyt valtion tietotekniikkamenoja. Valtio panee it-hankkeisiin ja tietokoneohjelmistojen käyttömaksuihin yhteensä noin kaksi miljardia euroa vuodessa. Yli miljoonan euron it-hankkeita on 1,1 miljardin euron edestä, lisäksi ohjelmistojen käyttömaksuihin menee 750 miljoonaa euroa vuodessa.

Minä väitän, että tässä puolet, eli miljardi euroa vuodessa tuhlataan aivan turhaan. Ensinnäkin tulisi hankkia vain avoimen lähdekoodin ohjelmistoja. Maailman levinnein käyttöjärjestelmä – joka muuten suomalaisen Linus Torvaldsin perustama – GNU/Linux on jo pitkään ollut käytettävissä käytettävissä, ja sen varaan voisi rakentaa koko julkisen tietojenkäsittelyn. Ohjelmien lisensseistä ei tarvitsisi maksaa mitään, ja ainoa käyttökustannus olisi käyttäjätuki. Microsoftin kaltaisten ulkomaisten ohjelmistovalmistajien suljettujen tuotteiden käyttöä tulisi vähentää, sillä suljettu lähdekoodi altistaa yritykset teollisuusvakoilulle sekä vaarantaa kansalaisten yksityisyyden.

Ohjelmistojen tulee olla toistensa kanssa yhteensopivia, ja niiden tulee tallentaa tieto avointen standardien mukaisesti. Tällöin tiedonsiirto helpottuisi, eikä ohjelmiston tilannut julkinen taho jää yksittäisen ohjelmistotoimittajan kuristusotteeseen. Miten suljetun standardin mukaisesti tallennetut tiedostot avattaisiin, jos sen kehittänyt yritys menisi konkurssiin? Tai miten palveluntarjoajaa voidaan vaihtaa, jos vain yksi yritys maailmassa tuntee standardit, joiden mukaisesti tiedostot on tallennettu? Tämä teettäisi vähintäänkin paljon turhaa työtä, ja juuri korkeat palveluntarjoajan vaihtoon liittyvät kustannukset mahdollistavat ohjelmistojen kehityskustannusten nostamisen pilviin. Eri kuntien, sairaanhoitopiirien ja valtion virastojen ohjelmat pelaisivat yhteen ja ymmärtäisivät ongelmitta toisiaan.

Ohjelmistojen yhteishankinnalla säästettäisiin jo paljon. Nimittäin eri ministeriöillä on samanlaisia hankkeita käynnissä. Miksi 15 erillistä hanketta, kun voisi luoda yhden hankkeen valtionhallintoon? Kunnilla ja sairaanhoitopiireillä on vastaavia tieto- ja viestintätekniikkamenoja varmasti toinen mokoma.

Valtiolla ja kunnilla voisi olla yhteinen paikkatietojärjestelmä, johon saisi eri kerroksittain ladatuksi erilaista tietoa eri julkisista lähteistä. Esimerkiksi kaikki kaavatiedot, analyyseja varten asuinpaikkatiedot jne. Jopa Viron www.maaamet.ee on vanhana ohjelmana edellä suomalaisia ja Suomessa voitaisiin rakentaa paljon parempi.

Sähköistä asiointia halutaan parantaa, ja se on hyvä, mutta nyt siinä tuhlataan silkkaa osaamattomuutta ja hallinnon reviirien takia. Tietojärjestelmiä kehitetään erillisissä yksiköissä, siiloissa, ja rahaa palaa.

Esitän, että seuraavaan hallitukseen perustetaan tieto- ja viestintätekniikan ministeri. Tehdään lait, jotka määräävät tai käytännössä pakottavat kaikki julkiset tieto- ja viestintätekniikan hankkeet hänen yhtenäisen hallintonsa alle. Hallintoon kerätään alan huippuosaajat ja aletaan muuttaa ja rakentaa järjestelmät uusiksi. Jos tämä ministeri säästää miljardi euroa vuonna 2018, hän ja hänen hallintonsa on palkkansa ansainnut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat